Welk beeld past bij jou? 10 oplossingen voor beeld op LinkedIn


Wat voor beeld past bij mijn LinkedInprofiel? Omdat ik deze vraag vaak krijg, heb ik een mapje aangelegd met voorbeelden van portretten en headers die ik interessant vind. Want visuele informatie werkt, misschien wel meer dan alle woorden waarmee we onszelf portretteren op LinkedIn.

De voorbeelden hieronder zijn niet feilloos en ik zal ook geen favoriet aanwijzen. Want, zoals iedereen weet: succes in communicatie moet worden afgemeten aan het doel achter de inspanning. Wat het best werkt voor jou qua beeld op LinkedIn hangt af van je persoonlijke doelen. En van de uitvoering!

De 10 profielen die ik heb geselecteerd laten opties zien voor portretten en headers die ook bruikbaar zijn voor anderen. Dat doen ze door visuele elementen te combineren en/of maken slim gebruik te maken van kleur.

Dit artikel is speciaal voor al diegenen die houden van hun werk, die trots zijn op hun expertise en loopbanen en dit willen delen met de wereld maar een gebrek hebben aan (ideeën voor) interessante beelden. Ik hoop dat deze selectie jullie zal inspireren om een persoonlijke oplossing uit te werken.

Als deze 10 voorbeelden andere, misschien zelfs sterkere, voorbeelden oproepen, laat het me weten.

1. Het geïllustreerde portret plus citaat

Voorbeeld beeld op LinkedIn 1

Ik ben een aardige, hippe gast uit de digitale scene, zegt de cyber security consultant met zijn stripboekhoofd. De stijl duidt op een jonge, informele wereld. De verrassing ligt in de illustratie omdat de portretfoto standaard is. Het is dus anders. Bedenk wel dat een tekening, altijd iets meer afstand schept dat een portretfoto waarbij je een bezoeker in de ogen kijkt.

Het achtergrondbeeld is gebruikt voor een citaat. Het zwart/wit is een omkering van het blok eronder.

2. Kleurvlak

Voorbeeld 2

Zelfs de meest minimale vorm om je profiel aan te kleden is effectief. Zoals dit kleurblok laat zien. Deze designer maakte het extra leuk door meer kleuren te gebruiken. Toch laat ze de wet van de eenvoud haar werk doen!

3. Portret met kleurfilter

Voorbeeld 3

Het oranjeroze kleurfilter van het portret steekt goed af bij de grijs-witte foto illustratie. Bij deze frontend developer kun je vast terecht voor smaak en gebruiksvriendelijkheid aan de voorkant. De fotomontage met het brandende peertje belooft ook nog slimme ingevingen.

4. Het stroomschema

Voorbeeld 4

Een stroomschema maakt het mogelijk om meer thema’s aan te stippen. Bijkomend voordeel: een schema duidt op ordening bij een complex onderwerp. Daarmee is het stroomschema de taal van de consultant, de slimmerik die het onderwerp overziet. Kijk wel uit dat het niet teveel een zoekplaatje wordt. En laat een bestaand schema zo nodig passend maken voor de (uitdagende) achtergrondrechthoek van LinkedIn.

5. Illustraties

Voorbeeld beeld op LinkedIn 5

Als je de wereld die jij goed overziet om wat voor reden ook niet op een foto kunt laten zien, is er de optie van een illustratie. Niet alleen handig voor een Chief Technology Information Officer die in de toekomst kijkt. De illustratie is eigenlijk ideaal voor veel professionals. Het resultaat is esthetisch en je kunt elementen bij elkaar zetten die in werkelijkheid nooit in één foto te vangen zijn.

6. Sprekende achtergrondkleur

Voorbeeld 6

Het vrolijke geel duidt op energie. Deze UX designer zegt hiermee: mij kan je er best bij hebben in je team. Als je zo’n kleur gebruikt, let dan wel op het achtergrondbeeld. Het grappige hier is dat het saaie vlak dat LinkedIn standaard levert, voor één keer meerwaarde heeft, om het zo leuk matched met het geel en de blauwe kleding.

7. De collage

Voorbeeld beeld op LinkedIn 7

Niet iedereen heeft mooie kunstplaatjes als dagelijks beeld bij de hand zoals deze kunstexpert en adviseur. Het belangrijkste punt van dit voorbeeld, voor al diegenen wier dagelijks visueel menu niet zo interessant is, is om de mogelijkheden te laten zien die een collage biedt. Je kunt er bijvoorbeeld de breedte van een portfolio mee laten zien.

8. De locatie

Voorbeeld 8

Als je een uitzonderlijke werkomgeving hebt, levert die al snel goed beeld op. Maar let op dat het echt zegt over iets over je werk en/of je professionele ethiek. Deze wethouder zegt: Ik ben trots op mijn stad. Dat is een goede boodschap voor een bestuurder. Maar een dorp aan de rivier laten zien terwijl je in de schadeverzekeringen werkt, kan de indruk wekken dat je liever buiten loopt te mijmeren dan dat je achter je bureau zit.

9. Krantenkoppen

Voorbeeld beeld op LinkedIn 9

Hoe claim je een onderwerp? Deze arbeidsmarktdeskundige doet dat met een handige variant op de collage door krantenkoppen te gebruiken over robotisering en andere arbeidsmarktissues. Met krantenkoppen kun je laten zien dat je bovenop een discussie zit en wat de reikwijdte daarvan is voor jou.

10. De uitzondering op de regels

Voorbeeld 10

Doorgaans zijn een vriendelijke glimlach en makkelijk te begrijpen titel echt aan te bevelen maar voor deze coach maak ik een uitzondering. Hij heeft een miniverhaaltje gemaakt. Hij kijkt ons cynisch aan vanwege alle slechte profielen die hij weer heeft gezien. Dat is natuurlijk ook een manier om potentiële klanten aan te spreken. Het logo als achtergrondbeeld is niet erg fancy wel effectief voor wie een merknaam wil boosten.

Dit zijn mijn 10 voorbeelden. Ik wil graag je commentaar horen, welke vind je inspirerend en waarom? Heb je je eigen favoriete beeld op LinkedIn? Mail naar petra@petraterdoest.nl.


Meer lezen?

Hulp bij Vaardigheden en Onderschrijvingen op LinkedIn nodig? Of meer weten over Webinars en videobellen: 8 tips voor kleine ondernemers?

Illustratie header: Hanna Whittle