Hoe zet je een nieuwe loopbaan op LinkedIn?


LinkedIn kan confronterend zijn voor mensen die onvrijwillig van loopbaan veranderen. Wie ben ik eigenlijk, vragen ze zich af. Inspiratie komt van anderen die zichzelf opnieuw uitvinden. Zoals Merel van Vroonhoven, de AFM topvrouw die zijinstromer in het onderwijs wil worden.

Bankier wordt oestervisser, diplomaat wordt journalist, minister wordt buschauffeur, CEO wordt schooljuf. Het is een aantrekkelijke gedachte: iets heel anders gaan doen met je leven. Weg van vergaderen, het schuiven met stukken, rapporten en excelsheets en iets echts gaan doen of maken. Iets concreets, iets waar anderen wat aan hebben, waar de wereld beter van wordt. Iets waar je misschien minder mee verdient maar wat niet erg is, omdat je wel genoeg hebt verdiend.

Van politicus naar buschauffeur

Vrijwillige carrière-shifts komen minder vaak voor dan lifestyleblogs ons willen doen geloven. Maar ze zijn er én ze inspireren ons. Kijk naar Fred Teeven die OM en ministerie achter zich liet en op de bus ging rijden, kijk naar Merel van Vroonhoven die vertrok als CEO bij AFM om schooljuf te worden. We lezen zo graag over dit soort stappen dat Merel van Vroonhoven een eigen column in de Volkskrant kreeg om bericht te doen vanaf haar nieuwe arbeidsfront.

Veel vaker komt natuurlijk de ongewenste carrière-ombuiging voor. Dagelijks treden bestuurders, managers af. Op een dag is hun opwaartse loopbaan curve bruut geknakt. Ze moeten weg omdat er een probleem is waarvoor zij verantwoordelijk worden gehouden. Soms terecht, soms onterecht maar voor de uitkomst heeft dat niets uitgemaakt. Ze zijn gestopt, zonder dat ze dat wilden. Er volgt een afvloeiingsregeling, een wachtgeldregeling of wat ook meer. Opeens zitten ze thuis en dan is het – voor dat moment in ieder geval – stil om hen heen. Na verloop van tijd melden ze zich bij een coach. Wat nu?

Het rouwproces

Als coach LinkedIn spreek ik zo’n 100 mensen per jaar in deze situatie. Burgemeesters, wethouders, managers in alle soorten en maten. Het rouwproces is vaak nog niet voorbij. Ze voelen zich ontheemd zonder professionele omgeving waarin alles voor hen wordt geregeld. Ze voelen zich naakt zonder professionele titel, wie zijn ze nu eigenlijk?

Als ik informeer naar het denken over een volgende stap, komt vaak het antwoord: ‘Ik weet het nog niet, het gaat nog alle kanten op.’ Ze durven zich niet veel illusies te maken, zeker als ze volgens zichzelf ‘aan de verkeerde kant van de vijftig’ zitten. Dat ze toch bij mij zijn gekomen, is omdat iemand – meestal een loopbaanbegeleider – heeft gezegd: ‘je moet wel iets op LinkedIn gaan zetten’, of ‘haal die oude baan er in ieder geval af’. Maar ja, wat moeten ze er dan neer zetten? LinkedIn is een confronterend platform geworden.

Toch lukt het iedere keer om een nieuw verhaal te maken op LinkedIn, of ten minste het begin daarvan. Want iedereen heeft ervaringen, iedereen kan iets. Iedereen heeft iets waarover hij of zij zich kan opwinden, zich hard voor wil maken. Ook als zij nog vooral achteruit kijken, kijk ik vooruit. Wat neem je mee?

nieuwe loopbaan op linkedin

De kunst van jezelf opnieuw uitvinden

Het loopt vaak verrassend goed af met de onvrijwillige loopbaanveranderaars. Dat is bijvoorbeeld te zien bij voormalige wethouders, een beroepsgroep waarvan het verhaal wil dat ze moeilijk aan het werk komen. Ze doen belangrijk en complex werk maar de buitenwereld heeft er weinig zicht op. Ik kom ze vaak tegen via de Transitium Groep, een bureau dat mensen uit het openbaar bestuur begeleidt en veel mensen naar mij doorstuurt. Het publiceerde begin oktober dat ruim 54 procent van de oud-bestuurders binnen een jaar weer aan het werk is. Ze keren niet allemaal terug in het vorige spoor, vaak gaan ze iets anders doen. Niet zelden komen ze uit op een combinatie van rollen, in plaats van één baan. En ja dat is waar, in inkomen gaan sommigen er op achteruit. Maar de meesten vinden een nieuw doel.

Waar het hier eigenlijk over gaat, is de kunst van het jezelf opnieuw uitvinden. Degenen die dit het beste afgaat, zijn de mensen die de nieuwe situatie besluiten te omarmen. Die niet omzien naar wat was. Die beseffen dat hun oude loopbaan ook nadelen had; dat het cliché waar is dat als een deur dicht gaat, een andere opent. Dat het ook goed is voor jezelf om uit je groef te komen en op een andere manier te worden uitgedaagd.

Die nieuwe deur waar je doorheen gaat, in beweging zijn, voorwaarts gaan: daar gaat ‘t om. Daar ergens ligt de nieuwe identiteit. Daarom praat ik met mensen over nieuwe plannen: een opleiding die je kunt gaan volgen, een studiemiddag die je kunt organiseren. Een goed doel waar je je voor in kunt zetten. Klussen waarvoor je kunt worden ingehuurd. Maak de beweging zichtbaar, bijvoorbeeld op LinkedIn. Laat de wereld zien dat je jezelf opnieuw kunt en wilt uitvinden.

Een nieuw begin

Het is dat hartelijke omarmen van de nieuwe werkelijkheid dat het voorbeeld van Merel van Vroonhoven zo leuk maakt. Ook voor al die mensen die niet zelf om dit moment van opnieuw uitvinden hebben gevraagd. Want ook zij kwam uit bij de vraag: Maar wat zet ik nu op LinkedIn als ik van voren af aan begin? En toen schreef ze op: ‘Leraar in opleiding (PABO). ‘Ik ben Merel, een ervaren beginner’.

Meer Tips