Over mij


Coach en adviseur bij het ontwikkelen van een sterke professionele identiteit online | Kijkt met jou naar jezelf, door de ogen van anderen | Tevens LinkedIn expert

Een studie geschiedenis en een loopbaan in de journalistiek hebben mij eerst gevormd. Hoewel ik mijn loopbaanpad radicaal heb verlegd, zijn er een paar constanten in mijn drijfveren. Ik heb een immense nieuwsgierigheid naar wat achter de schermen gebeurt en naar de grote én kleine vraagstukken van onze tijd. Ik ben gefascineerd door werelden die ik niet ken. Ik wil alles weten over de ervaringen van mensen in uiteenlopende beroepen en plaats die graag in de grotere context van onze samenleving. Waar komen we vandaan, waar gaan we heen?

Een nobody

Om een coach te worden die bezig is met loopbanen en professionele identiteit, moest ik eerst een nobody worden. In 2007 nam ik afscheid van het weekblad Elsevier waar ik ruim 10 jaar met plezier had gewerkt, als chef buitenland en later als chef van een reeks bijlagen en lid van de hoofdredactie.

Wat lonkte waren de digitale transformatie en de behoefte om te kijken of ik mezelf nog eens opnieuw kon uitvinden. Over dat laatste heb ik in ieder geval een hoop geleerd: het duurde wel drie jaar, inclusief een fikse economische crisis, voordat het huidige pad een beetje helder werd. Intussen ondervond ik wat het is om ‘niemand’ te zijn. Wat vertel je op feestjes? Hoe bereik je een jouw onbekende manager als je niet eerst een bekende merknaam, zoals Elsevier, kunt droppen uit naam waarvan je belt?

Mijn toelichtingen op mijzelf duurden veel te lang. Mensen gingen geeuwen. Functioneren zonder professionele identiteit bleek heel lastig.

Het grotere plaatje

Bij gebrek aan een plan werd ik eerst een stapelaar, iemand die meer dingen tegelijk doet zoals je die vaker ziet tegenwoordig. Ik werd freelance bladenmaker, gastdocent en ontwikkelaar van journalistieke software. Om steady inkomsten te genereren, ging ik daarnaast mensen helpen met sociale media. Stapelen is prima zolang je niet wilt of niet kunt kiezen maar deze werkvorm zadelt je op met de communicatie over verschillende rollen. Dat kost tijd en energie en het wordt moeilijker om ergens echt goed in te zijn.

Geluk hebben is deel van elk goed loopbaanverhaal. Mijn geluk was dat ik werd ingehuurd door Transitium Groep, een grote aanbieder van loopbaanbegeleiding in de publieke sector. Daar ontdekten de leidinggevenden dat mijn journalistieke achtergrond mij tot een goede LinkedIn adviseur maakte voor mensen die op de rand van een nieuwe baan staan. Wat zet je op LinkedIn als je even geen baan hebt? Als er vervelende dingen over je op internet staan? Wanneer je nog niet goed weet wat de volgende stap zal zijn? Als je niet openlijk solliciteert? Mijn vermogen door te vragen en het grotere plaatje te zien, ook als iemand het zelf nog niet ziet, bleek zeer nuttig.

Inspiratie

Ik ontdekte dat ik het heel erg naar mijn zin had. Gesprekken met mensen die op een kruispunt in hun leven staan, geven inspiratie: levenslopen, drijfveren, ambities, vaardigheden, tegenslagen, ervaringen, ziektes en ook meevallers. Uit de mix van dit alles kan een professionele identiteit worden ontwikkeld en uitgedragen. Ik leerde dat ik daarbij kan helpen, dat mijn klanten daar blij van worden en zich op hun beurt geïnspireerd voelen zelf verder te gaan met die identiteit. Omdat die hen richting geeft.

Ik herontdekte ook mijn kritische oog dat in de journalistiek werd getraind. Zullen lezers in één keer begrijpen wat de bedoeling is van een profiel, blogstuk of post? Dat kritische oog helpt bij het beoordelen van profielen en persoonlijke communicatie online. Het maakt dat ik anderen kan laten zien hoe hun portret, foto’s en teksten overkomen bij hun publiek. En hoe de inhoud zich verhoudt tot hun grotere doelen.

Jezelf identificeren

Wat als bijrol begon, werd een hoofdrol. Er kwamen nieuwe klanten bij: ondernemers, zelfstandigen, zakelijke bestuurders en professionals zoals advocaten en consultants. Ook zij willen en moeten zichzelf profileren. Ouders begonnen hun kinderen in hun 20-er jaren door te sturen. Het maken van keuzes voor stages, afstudeerrichting en sollicitaties vraagt om een begin van een professionele identiteit.

Mijn werk begint vaak met een vraag over LinkedIn maar draait meestal om iets diepers, om wie ben ik eigenlijk, hoe wil ik nu verder? Als de antwoorden helder zijn, kan iemand een heldere, professionele identiteit bouwen. Een die helpt om in contact te blijven (of komen) met je zelf en van daaruit in contact met je werk, en je netwerk. Om het je uitdrukken op een manier die je helpt je primaire doelen te verwezenlijken en die interessant is voor de mensen die je wilt bereiken. En om hoe je je telkens weer kunt aanpassen aan wijzigende omstandigheden.

Je zelf online professioneel kunnen identificeren en uitdrukken is een essentiële vaardigheid geworden.

Je zelf online professioneel kunnen identificeren en uitdrukken is een essentiële vaardigheid geworden. Werkgevers voorzien niet langer in loopbanen, je moet zelf het pad uitstippelen. Dat is een continue proces omdat de arbeidsmarkt nooit meer stil staat. Nieuwe vakgebieden en werkvormen komen op terwijl oude soorten afsterven. Je hebt je nieuwe skill, die raakt aan wie je echt bent, je hele werkende leven nodig.

Aldus vond ik mijn nieuwe bestemming. Eentje die ik aanvankelijk zelf niet zag. Zo gaat het vaak. En het is heerlijk om, dankzij mijn eigen unieke mix van ervaringen en vaardigheden, anderen te kunnen versterken in hun professionele identiteit. Het zien en uitdrukken van waar zij goed in zijn én waar ze heen willen.

Meer over mijn klanten vind je op: diensten en tarieven.

Levensloop

1961 – Geboren in Holten, Overijssel

1980 – Eindexamen VWO Scholengemeenschap Holten

1986 – Doctoraal Contemporaine Geschiedenis Rijksuniversiteit Utrecht

1987 – Lerares Geschiedenis Rijksscholengemeenschap Schoonoord in Zeist

1988 – 1995 Achtereenvolgens redacteur bij Vrouw & Bedrijf, RTL Nieuws (standplaatsen Den Haag en Luxemburg), RTL 5, freelance journalist

1996 – 2007 Achtereenvolgens bij Elsevier (nu EW): Chef Buitenland, Chef Elsevier Thema en adjunct-hoofdredacteur

2007 Vestiging als freelance bladenmaker, schrijver, gastdocent

2010 – Start als coach LinkedIn

2012 – 2018 Co-founder Mattermap; software voor journalistieke mindmaps. Mattermap kreeg subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en won in 2013 de IPON prijs voor mediawijsheid in het onderwijs.

2013 – Publicatie boek ‘Online Publiceren over jezelf op LinkedIn en andere sociale media’

2013- 2014 Lid adviescommissie Publieke Omroep voor de Raad van Cultuur

2018 – heden Coach bij ontwikkelen van een professionele identiteit online. Ruim 1000 cliënten – individueel en in teamverband – begeleid bij de ontwikkeling van hun professionele identiteit op LinkedIn en andere platformen

2022 – Opleiding tot coach practitioner Alba Academie

Meer weten?

Bekijk mijn LinkedIn, meld je aan voor mijn nieuwsbrief, lees verder op mijn blog of spring meteen door naar een van mijn artikelen:

Achtergrondartikelen