Over mij


Coach en adviseur bij het ontwikkelen van een sterke professionele identiteit online | Kijkt met jou naar jezelf, door de ogen van anderen | Tevens LinkedIn expert

Een studie geschiedenis en een loopbaan in de journalistiek hebben mij eerst gevormd. Alhoewel ik inmiddels een ander vak heb, is mijn interesse nog altijd groot voor alles wat achter de schermen gebeurt en voor de grote én de kleine vraagstukken van onze tijd. Ik vind het altijd boeiend om me te verdiepen in een wereld die ik niet ken, ben benieuwd naar de verhalen van mensen in uiteenlopende beroepen en kan die in de grotere context plaatsen van onze samenleving.


Zonder merk

In 2007 nam ik afscheid van Elsevier waar ik ruim 10 jaar met veel plezier had gewerkt, eerst als chef buitenland en later als chef van een reeks bijlagen en lid van de hoofdredactie. Wat lonkte was de digitale transformatie die zich aftekende, het zelfstandige ondernemerschap en de behoefte om te kijken of ik mezelf nog eens opnieuw kon uitvinden. Dat laatste heb ik geweten: het duurde wel drie jaar en nog eens een economische crisis voordat het huidige pad helder en duidelijk werd. Intussen had ik ondervonden wat het is om ‘niemand’ te zijn. Hoe kom je ergens binnen als je niet eerst een bekende merknaam, zoals Elsevier, kunt droppen en in één zin kunt vertellen waarom je graag de directeur zou willen spreken. Functioneren zonder professionele identiteit bleek heel lastig.

Unieke mix van ervaringen

Eerst werd ik een stapelaar, iemand die meer dingen tegelijk doet zoals je die vaker ziet tegenwoordig. Ik werd freelance bladenmaker, gastdocent en ontwikkelaar van journalistieke software. Om steady inkomsten te genereren, ging ik daarnaast mensen helpen met sociale media. Gelukkig ontdekten de loopbaanbegeleiders van Transitium Groep dat mijn journalistieke achtergrond mij tot een goede LinkedIn adviseur maakte voor bestuurders op zoek naar een nieuwe baan. Wat zet je op LinkedIn als je even geen baan hebt als wethouder of burgemeester? Of als er vervelende dingen over je op internet te vinden zijn? Mijn vermogen om door te vragen en het grotere verhaal zien, ook als iemand het zelf nog niet ziet, kwam nu goed van pas.

Zelf ontdekte ik dat de gesprekken met mensen die op een kruispunt in hun leven staan, mij onveranderlijk boeien: levenslopen, wensen, ambities, pogingen om de gemeenschap anders in te richten, tegenslagen, ervaringen en ziektes en ook meevallers. Het is de mix van alle ervaringen en vaardigheden die iemand persoonlijk en uniek maakt. En waaruit een professioneel profiel wordt opgebouwd. Daar kon ik bij helpen en dat gaf mij een goed gevoel.

Ik herontdekte ook mijn kritische oog, dat in de journalistiek werd getraind. Zullen lezers in één keer begrijpen wat de bedoeling is van een artikel? Dat kritische oog helpt nu bij het beoordelen van profielen en uitingen online. Het maakt dat ik anderen kan laten zien hoe hun portret, foto’s en teksten online kunnen overkomen.

Jezelf benoemen

Wat als bijrol begon, werd zo gaandeweg een hoofdrol. Er kwamen nieuwe klanten bij, ondernemers, zelfstandigen, zakelijke bestuurders en professionals zoals advocaten en consultants. Ook zij willen en moeten zichzelf profileren. En ouders sturen sinds een tijdje hun kinderen in hun 20-er jaren door. Ook zij moeten zichzelf gericht kunnen omschrijven om in aanmerking te komen voor een eerste baan. Dat levert weer andere, bijzondere gesprekken op.

Mijn werk gaat vaak over LinkedIn maar draait in feite om het creëren van een heldere, professionele identiteit. Want wie zichzelf goed kan benoemen en dat verhaal kan uitdragen, kan ook kansen herkennen en grijpen óf ze zelf creëren. Dit benoemen van jezelf is een essentiële vaardigheid geworden, enerzijds door de digitalisering die al onze communicatie beïnvloedt en anderzijds door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Nu de werkgever niet meer in hele loopbanen voorziet, moet ieder zijn eigen pad uitstippelen.

In deze tijd met zijn heftige dynamiek, zullen veel mensen zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Niet altijd uit eigen keuze, zoals ik in 2007, vaak uit noodzaak omdat alles verandert. Maar ik weet dus wel een beetje waar ik het over heb als iemand zichzelf opnieuw moet benoemen. En ik zie de mogelijkheden die mensen hebben om hun professionele identiteit door te ontwikkelen. Ook als zij die mogelijkheden zelf nog niet helemaal scherp zien of twijfelen. Het is heerlijk om, dankzij mijn eigen unieke mix van ervaringen en vaardigheden, hen te versterken in waar ze goed in zijn.

Meer over over mijn klanten vind je op: diensten en tarieven.

Levensloop

1961 – Geboren in Holten, Overijssel

1980 – Eindexamen VWO Scholengemeenschap Holten

1986 – Doctoraal Contemporaine Geschiedenis Rijksuniversiteit Utrecht

1987 – Lerares Geschiedenis Rijksscholengemeenschap Schoonoord in Zeist

1988 – 1995 Achtereenvolgens redacteur bij Vrouw & Bedrijf, RTL Nieuws (standplaatsen Den Haag en Luxemburg), RTL 5, freelance journalist

1996 – 2007 Achtereenvolgens bij Elsevier: Chef Buitenland, Chef Elsevier Thema en adjunct-hoofdredacteur

2007 Vestiging als freelance bladenmaker, schrijver

2010 – Start als coach LinkedIn

2012 – 2018 Co-founder Mattermap; software voor journalistieke mindmaps. Mattermap kreeg subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en won in 2013 de IPON prijs voor mediawijsheid in het onderwijs.

2013 – Publicatie boek ‘Online Publiceren over jezelf op LinkedIn en andere sociale media’

2013- 2014 Lid adviescommissie Publieke Omroep voor de Raad van Cultuur

2020 – Meer dan 1000 clienten – individueel en in teamverband – begeleid bij het formuleren van hun professionele identiteit op LinkedIn en andere platformen


Meer weten?

Bekijk mijn LinkedIn, meld je aan voor mijn nieuwsbrief, lees verder op mijn blog of spring meteen door naar een van mijn artikelen: