LinkedIn #OpenToWork? Ja, ook als je executive of bestuurder bent


De dynamiek op de arbeidsmarkt verandert de mores. Hoog tijd om losser te worden over het feit dat je werk zoekt en zelfs de nieuwe feature LinkedIn #OpenToWork aan te zetten. Loopbaancoach voor executives en bestuurder Inge Brakman en ik komen al pratende tot 4 punten waar je nog even over na moet denken.

LinkedIn heeft een nieuwe feature, met LinkedIn #OpenToWork maak je zichtbaar dat je op zoek bent naar werk. Je krijgt een groene rand om je profiel met daarin de letters “#OpenToWork”. Mensen uit je netwerk zien zo in één oogopslag dat je op zoek bent naar een baan. Ze kunnen je een tip geven voor een vacature of opdracht of jouw naam doorspelen als een mogelijke kandidaat.

Sympathiek en handig, zeker in deze tijd want je netwerk is van groot belang bij het vinden van nieuw werk. Een beslissend zetje van iemand die jou al kent, kan nauwelijks onderschat worden. Sinds de pionier van de sociale netwerken Mark Granovetter in 1973 hierover schreef, weten we dat juist de verre contacten (weak links) een grote rol spelen.

Niet comfortabel

Werkt #OpenToWork voor iedereen? Amy Whittle, begin dertig en digital designer, is net terug van zwangerschapsverlof en haar opdrachtgevers hebben het zwaar. “Wat handig“, zegt ze als ik haar op #OpenToWork wijs.

LinkedIn #OpenToWork is fijn voor iedereen die door de huidige crisis op zoek is naar andere baan of andere opdrachtgevers. Maar er zijn ook mensen die zich er niet comfortabel bij voelen om hardop te zeggen dat ze nieuw werk zoeken. Moet ik dat nu toch doen, is een vraag die me vaak is gesteld de afgelopen weken. Staat dat niet een beetje desperate?

Een feit is dat het lang gebruikelijk was om op discrete wijze naar nieuw werk te zoeken. Je ziet die neiging aan de bovenkant van de arbeidsmarkt en in traditionelere sectoren nog steeds terug. Hier zeg je niet snel uit jezelf dat je je baan bent kwijtgeraakt bij een reorganisatie of dat twee toezichthouderschappen niet voldoende zijn om je bezig te houden en de kosten van levensonderhoud te dekken tot aan het pensioen.

Maar “de gewoonten worden losser”, zegt Inge Brakman, Loopbaancoach bij Quist Executive Coaches en tevens toezichthouder en commissaris. “Vrouwen zijn er wat makkelijker in, is mijn indruk. Die geven wel aan dat ze binnenkort tijd hebben voor een nieuwe nevenfunctie.”

Mores veranderen

Dat de mores veranderen heeft te maken met de dynamiek van de arbeidsmarkt. Oude beroepen verdwijnen, nieuwe beroepen komen op. Vaste loopbaanpatronen vervagen ook door nieuwkomers uit andere landen, of door mensen uit andere bevolkingsgroepen die lang niet of nauwelijks in beeld waren. Weinig is meer wat het was op de arbeidsmarkt en daar komt de Coronacrisis nu nog eens overheen. Inge: “Het is niet meer opmerkelijk dat mensen hun baan of inkomsten kwijtraken en op zoek moeten naar iets anders. Dat begrijpt iedereen wel.”

Daarmee wordt het normaler dat mensen ook op LinkedIn aangeven dat zij beschikbaar zijn voor werk. Maar voor je #OpenToWork aanzet, zijn er nog wel een paar dingen om over te na te denken. Al pratende met Inge komen we op de volgende punten:

De periode

De mededeling #OpenToWork is niet eindeloos houdbaar. Het vinden van een passende nieuwe baan kost tijd. Soms wel een jaar. Hoe lang kun je prominent aanwezige groene cirkel op je profiel laten staan? Denk daar goed over na.

De uitleg

Op zoek zijn naar werk heeft uitleg nodig. Vertel in het blokje ‘Info’ (voorheen samenvatting) waarom je op zoek bent. En wat zoek je precies? Ben je je aan het oriënteren op iets anders dan voor heen? Zo ja, waarop? Vul je je tijd met opleiding en nevenactiviteiten? Vertel daar iets over. Laat zien dat je bezig bent en plezier hebt in wat je doet en echt zin hebt om (straks) weer aan de slag te gaan. Besteed aandacht aan je foto, header en ander beeld. Een inspirerend voorbeeld van iemand die het openlijk over een heel andere boeg gooide, is Merel van Vroonhoven, de AFM topvrouw die zij-instromer in het onderwijs werd. Lees hier hoe zij dat aanpakte op LinkedIn.

Actief op LinkedIn

De groene cirkel van LinkedIn #OpenToWork werkt alleen als je actief bent. Pas dan kom je voorbij in de feed van mensen uit je netwerk. Bedenk dus waar je het over gaat hebben en op welke onderwerpen je wilt reageren. Bekijk ook deze acht tips. Wat ook helpt om je je eigen feed interessanter te maken, daardoor kom je ook makkelijker op ideeën.

Gericht netwerken kan ook

Met #OpenToWork gooi je de boodschap in de grote groep. Mensen kunnen reageren maar ook gedachteloos voorbij scrollen. LinkedIn biedt de mogelijkheid om 1-op-1 contact te zoeken met connecties. Dat is altijd aan te raden. Maak een lijst van 20-30 mensen in je netwerk die zicht hebben op circuits waar jij graag aan de slag wilt. Stuur hen 1-op-1 een bericht waarin je vertelt over je situatie en wat je zoekt en vraag ze om aan je te denken als ze iets tegenkomen dat interessant kan zijn.

Meer lezen?

Bekijk de 6 ingrepen waarmee je jouw feed op LinkedIn interessanter maakt of Voegt LinkedIn Stories iets toe voor jou?

Meer Achtergrond