Werk te over, toch blijft LinkedIn belangrijk


Werk te over en recruiters domineren de werving en selectie. Toch blijft LinkedIn belangrijk voor een nieuwe baan. Hoe, dat verschilt per sector. Maar voor iedereen geldt: elke zomer gaat eens voorbij.

Hoe belangrijk is LinkedIn op een arbeidsmarkt die krap is? Niet zo belangrijk, zou je denken: de software is geschikt om snel veel profielen te doorzoeken. Dat is fijn als er veel aanbod is. Bij een tekort komt het eerder aan op recruiters die sterke banden onderhouden met groepen die niet makkelijk bereikbaar zijn voor werkgevers. Vandaar ook dat we de afgelopen tijd de ster van de gespecialiseerde recruiter hebben zien rijzen. Deze is goed thuis in bepaalde vakgebieden zoals IT of financiën, of in bepaalde bevolkingsgroepen zoals vrouwen of mensen met een migratieachtergrond.

Toch is LinkedIn niet uit de gratie, blijkt uit gesprekken met recruiters en met dertigplussers met een stijgende carrière (zie kader: 3x talent en LinkedIn). Gespecialiseerde recruiters beginnen bij een nieuwe opdracht met een zoekronde op LinkedIn, ze zoeken op vaardigheden en kijken naar specifieke bedrijven waar ze iemand vandaan kunnen halen. De resultaten leggen zij naast kandidaten uit hun eigen bestand. Ook houden zij op LinkedIn profielen van mensen die zij interessant vinden in de gaten. We doen en-en, zeggen zij.

De gesproken werknemers vertellen dat zij een profiel hebben om in ieder geval vindbaar te zijn. Maar hoeveel belang zij hechten aan de verdere mogelijkheden van LinkedIn hangt duidelijk samen met het segment van de arbeidsmarkt waarin zij zitten. Dit leidt ertoe dat de een een goed bijgewerkt profiel heeft en actief is, en de ander een kariger profiel heeft en er niet zo vaak naar omkijkt.

Omschrijf jezelf met zorg

Toch is het voor iedereen van belang om structureel aandacht te besteden aan LinkedIn. Om gevonden te worden door de juiste zoekers en meteen goed begrepen te worden, helpt het als je jezelf met zorg omschrijft. Ben je zeer gewild, dan creëer je met een onnauwkeurige omschrijving meer overlast aan berichten van recruiters en andere zoekers dan nodig. Is er weinig vraag, dan kan een te brede omschrijving leiden tot teleurstellingen. Na de eerste selectie val je weer af. Daarom is het nuttig om naast kennis en ervaringen ook drijfveren en ambities in specifieke termen te beschrijven. Om de paar maanden zijn er nieuwe feiten te vermelden of wordt het tijd dingen samen te vatten.

Doe je dit vaker, dan word je er beter in. Als je daarnaast je connecties bijhoudt, ga je ervaren dat de algoritmen jou meer kunnen helpen. Ze schotelen je passender vacatures voor, begrijpen beter wie nieuwe connecties kunnen zijn en koppelen je aan gewenste zoekopdrachten. Ze helpen je omgekeerd ook bij je eigen zoektochten: als je zelf iemand wilt vinden met een bepaalde expertise of met bepaalde ingangen.

Er is nog een reden om tijd te steken in LinkedIn, ook als je op dit moment makkelijk aan werk komt. En dat is dat een krappe markt is als de zomer: je weet dat de winter komt. Buiten in de zon snapt iedereen waar je goed in bent en kun je overal aankloppen. Maar dat de situatie kan omslaan, zie je op dit moment aan vijftigers en zestigers die hun baan kwijt zijn en als interimmer of zelfstandige verder moeten.

Sluit niet uit dat ook jij op een goed moment jezelf opnieuw zult moeten uitvinden. Of willen uitvinden. In beide gevallen is dat geen fijn moment om jezelf voor het eerst helder te definiëren en de banden aan te halen met contacten van jaren geleden.

Begin met dat alles liever nu, nu het goed met je gaat.

Een nieuwe baan via een recruiter

Max Overveen* (36) is financieel specialist en ging vorig jaar van een multinational naar een grotere start-up.

Dat liep via een recruiter die hem al een tijdje volgt. Hij blij, want weg uit een stafomgeving en hup in het dynamische management. Net de stap die hij wilde. Over LinkedIn zegt hij: ‘Ik houd mijn profiel bij maar dat is het wel, ik gebruik het niet om een baan te zoeken.’

Een nieuwe baan via het eigen netwerk

Communicatiespecialist Femke de Jong* (30) ging van de publieke sector naar het bedrijfsleven.

Toen ze haar favoriete volgende rol en werkgever had uitgevogeld, keek ze op LinkedIn of ze er iemand kende. Er bleek een tweedegraadsconnectie. ‘Via dat contact heb ik een gesprek gehad. Zo was ik goed geïnformeerd en extra gemotiveerd, wat zeker hielp bij mijn sollicitatie.’

Een nieuwe baan via een standaard-procedure

Koen den Diepen* (40) werd net rector van een middelbare school. Hij reageerde op een vacature en gaat ervan uit dat zijn profiel is gecheckt.

‘In de publieke sector, en zeker in het onderwijs, draait het vooral om sollicitatieprocedures die tot op de letter worden nagevolgd. De tijdrovende werving en selectie wordt daarom vaak uitbesteed aan speciale bureaus.’

5 tips om het maximale uit LinkedIn te halen:

1.

Houd je netwerk op sociale media goed bij en gebruik LinkedIn-vacatures.

2.

Zet boven aan je profiel waar je goed in bent en wees actief: dan zien je connecties je voorbij- komen en denken ze aan je.

3.

Zie LinkedIn als een database van mensen en bedrijven, gebruik de zoekfuncties om je te oriënteren.

4.

Benader je zelf via LinkedIn een gespecialiseerde recruiter, leg dan uit wat je wilt.

5.

Besef dat als je de recruiterknop gebruikt, je ook gespot kunt worden door je eigen hr-afdeling.

Dit artikel verscheen ook in FD Persoonlijk

Meer lezen?

Hulp bij Vaardigheden en Onderschrijvingen op LinkedIn nodig? Of kom erachter Waarom op LinkedIn posten steeds meer zin heeft + 8 tips!

Meer Achtergrond