50 +, zo verover je een nieuwe, relevante rol die bij jou past


Als je na een mooie loopbaan op zoek gaat naar een nieuwe rol waar je je ervaring kwijt kunt, kan het idee postvatten dat niemand op je zit te wachten op de arbeidsmarkt. Die sombere inschatting hoor ik regelmatig in gesprekken met cliënten die bestuurlijk werk willen doen. Juist op de markt voor toezichthouders en commissarissen wordt zichtbaar hoe en waarom het veroveren van werk anders gaat dan vroeger. Plus 11 acties die je zelf kunt ondernemen.

Cliënten van 50+ met belangstelling voor een rol als toezichthouder of commissaris, zeggen wel eens: ‘Ze willen natuurlijk iemand van kleur en ik ben hoe dan ook te oud.’ Ik hoor die negatieve inschatting ook wel terug bij 50 plussers die verder willen in marketing, financiën, onderwijs of zorg. Ze horen verhalen over anderen die niet op gesprek konden komen. Ze krijgen zelf een keer een afwijzing met een vage onderbouwing. Al snel betwijfelen ze of het ooit nog gaat lukken om een rol te krijgen die ze relevant vinden.

Vraag en aanbod

Maar werkt het ook zo? Is de arbeidsmarkt voor vijftigers en zestigers zo veranderd? Het is goed om eerst vast te stellen dat er altijd voorkeuren zijn rondom het vervullen van banen. Joris Luyendijk schreef niet voor niets een heel boek over de 7 vinkjes die maken dat de één meer voordelen heeft dan de ander. Veel voorkeuren zijn ongeschreven, en hoe stevig ze gehanteerd worden, hangt vooral af van de arbeidsmarkt.

Wat nieuw is, is dat vacaturehouders openlijk voorkeuren benoemen die met sekse en of sociaal culturele achtergrond te maken hebben. En als zo’n nieuw openlijk voorkeursbeleid wordt gehanteerd voor zichtbare functies, bijvoorbeeld in management en bestuur, valt dat extra op. Voorkeursbeleid kan in het hoofd groter worden dan het feitelijk is.

Belangrijk is daarom de vraag: Hoe werkt het veroveren van werk tegenwoordig eigenlijk als je wat ouder bent en meer dan de helft van jouw loopbaan achter de rug hebt? Je kunt ervaring, rust en overzicht brengen, je hebt oog voor de lange termijn. Je hebt genoeg te bieden. Rollen zoals die van toezichthouder, docent, coach of adviseur passen hierbij. Wat kom je tegen als je hiernaar op zoek gaat?

Toezichthouders

We gaan even door op het voorbeeld van de markt voor commissarissen en toezichthouders. Die laat goed zien dat er meer factoren spelen. Zo is er op de governance arbeidsmarkt sprake van meer aanbod dan vraag. Er zijn simpelweg veel meer mensen die toezicht willen houden dan er functies beschikbaar zijn. Zeker als je kijkt naar de betaalde functies. Omdat ervaring telt, krijgt iemand die al een governance rol heeft er makkelijker een volgende functie bij. De eerste is de lastigste functie om te bemachtigen. Dat maakt dat relatief veel mensen een afwijzing krijgen.

Professionalisering

Daarnaast speelt professionalisering van het toezicht een rol. De aansprakelijkheid van bestuurders heeft geleid tot strengere regels en voorwaarden. Dit zie je terug in governance codes en in de werving van nieuwe leden. Net als bij gewone banen zijn er functieomschrijvingen, specifieke vereisten en sollicitatieprocedures. Om een functie als lid van een raad van toezicht of van commissarissen te krijgen, moet je voldoen aan allerlei kwalificaties. Een mooie loopbaan is op zichzelf niet genoeg. Specifieke ervaring en kennis helpen wel. Dat betekent beschikken over actuele kennis, thuis zijn in de vraagstukken die in een sector spelen en weten wat de jongere generaties bezig houdt.

Ook in andere sectoren zien we de factor professionalisering terug. In zorg en onderwijs is de vraag naar uitvoerenden zoals bekend veel groter dan het aanbod en zou je denken dat het makkelijker gaat. Maar ook hier geldt dat professionalisering tot aanvullende eisen leidt. Actuele registraties, nieuwe opleidingen, vaardigheden en diploma’s worden gevraagd. Ouderen die langer geleden werden opgeleid, lopen hier tegenaan.

Officiële procedures

En dan lopen 50-plussers bij het verwerven van nieuwe rollen nog ergens tegen aan: dat is de veranderde rol van het netwerk. Ook deze verandering laat zich goed illustreren aan de hand van de arbeidsmarkt voor toezichthouders. Deze functies  werden niet zo lang geleden vervuld via persoonlijke netwerken van mensen die elkaar onderling kennen. En dat is niet langer het geval, er is zijn immers nu procedures waar iedereen aan mee kan doen.

Open netwerk

Het old boys netwerk werkt dus niet meer als vanouds. Maar wat wel werkt, zijn open netwerken en informatie die daar vrij kan circuleren. In een open netwerk kom je via anderen, ook mensen die je niet of nauwelijks kent, aan nuttige informatie over banen en ontwikkelingen die relevant zijn voor jou. En anderen kunnen via jou aan nuttige informatie komen. Mits je zulke informatie deelt natuurlijk.

Om nu ook even een vrolijk beeld te schetsen: Ik zie het telkens gebeuren. Iemand schetst een scherp en helder beeld van zichzelf op een profiel op LinkedIn. Geeft aan waar zijn of haar belangstelling naar uitgaat, zorgt voor een logisch en consistent verhaal, maakt een goede post en het netwerk begint te reageren. ‘Ik heb veel aan mijn netwerk gehad, zeggen cliënten steevast als het gelukt is een nieuwe functie of opdracht te verwerven.

Uniek

Het gaat om de unieke verzameling kenmerken die iemand heeft. Zo plaatste een vrouw van 57 een post op LinkedIn over het faillissement van het bedrijf in interior design waar ze lang werkte en riep haar netwerk op met suggesties te komen. Oud-collega’s die goede herinneringen bewaarden aan haar inzet, vakkennis en vrolijke energie kwamen met goede tips. Al snel was ze met 3 partijen in gesprek. Een 60 plusser zonder toezichthoudende ervaring veroverde een eerste betaalde functie als lid van een raad van toezicht vanwege zijn specifieke ervaring in de wereld van openbare orde en justitie. Een vrouw met een loopbaan in de publieke sector deed een opleiding voor vertrouwenspersoon en werd bij 2 overheidsinstanties aangenomen als externe vertrouwenspersoon.

11 acties die werken

Dus blijf niet hangen in mogelijke vooroordelen. Wat wel werkt is gericht aan de slag gaan met het vinden van nieuw werk. Met de nadruk op ‘gericht’. Op een rij 11 dingen die je zelf kunt doen:

  • Breng in kaart wat jouw unieke verzameling is van ervaringen, kennis, drijfveren en vaardigheden. Wat is je professionele identiteit?
  • Benoem voor jezelf met welke onderwerpen je nu verder wilt en waarom?
  • Breng in kaart waar jij toegevoegde waarde kunt leveren en hoe kun jij een organisatie verder kunt brengen?
  • Onderzoek vraag en aanbod in de sector waar je aan de slag wilt
  • Omschrijf jezelf helder, LinkedIn is een goede plek om mee te beginnen, zodat een bredere groep mensen kan begrijpen waar jij heen wilt
  • Volg relevante opleidingen, haal diploma’s, loop mee en doe ervaring op
  • Ga na of je zelf een divers netwerk hebt en vraag je af hoe je dat kunt ontwikkelen
  • Wees realistisch over je kansen als je solliciteert, laat je niet meteen uit het veld slaan
  • Houd je netwerk op de hoogte van hoe jij je ontwikkelt en waar jij je nu mee bezig houdt
  • Laat zien dat je inhoudelijk geïnteresseerd bent en niet alleen in een rol of een status
  • Wees een verspreider van informatie die interessant is voor anderen

Meer Achtergond